Skip to main content

Rólam

Sziasztok!
Szanyi Emese vagyok

Nemzetközi diplomás Montessori pedagógus,
két gyermek anyukája + a Montessori Junior alapítója.

A Montessori-nevelésben lenyűgöz, ahogy a gyermek egyéni képességeit és természetes fejlődési igényeit támogatja. Nem siettetve, nem ’mindent engedve’, hanem gyengéden irányítva és lehetőséget teremtve az ő optimális testi – szellemi – érzelmi fejlődésére

Munkám során a tiszteletteljes hozzáállást és a tudatos kommunikációt helyezem előtérbe. Célom, hogy a szeretet – kapcsolat alapú nevelés és a pozitív fegyelmezés elvei mentén segítsek a családoknak kezelni + megelőzni a kihívásokat és harmonikus kapcsolatot kialakítani és fenntartani. A gyermek(ek) számára pedig hosszútávú készségeket és szilárd alapokat átadni. 

Ami pedig a végzettségemet illeti: Külföldön, az AMI-nál (Nemzetközi Montessori Egyesületet) végeztem 0-3 és 3-6 éves korosztályra irányuló pedagógia képzést. Először asszisztensi képzéseket és utána a diploma kurzust is.

Érdekesség, hogy ezt a  szervezetet még maga Maria Montessori alapította azzal a céllal, hogy fenntartsa az örökségét és átadja a több évtizedes tudását. Mai napig az AMI képzések számítanak a legelismertebbnek és legautentikusabbnak a világon. 

Sajnos Magyarországon nincs továbbképzési központja, ezért is érzem egyfajta küldetésnek, hogy elterjesszem az ott és a munkám során a különböző nemzetközi intézményekben (Belgium, Csehország, Ausztria) megtanult ismerteket. Jelenleg Bécsben dolgozom és online segítem a szülőket.

Az érzelmi fejlesztés támogatása az utóbbi években különösen fontossá vált számomra, és folyamatosan képzem magam ezen a területen, hogy a legfrissebb és leghatékonyabb módszereket tudjam átadni a szülőknek és pedagógusoknak. Hiszem, hogy a gyermekeink érzelmi intelligenciájának fejlesztése alapvető fontosságú a boldog és kiegyensúlyozott élethez.

Hálás vagyok, mert a Montessori Junior oldalnak köszönhetően több száz családdal vagyok kapcsolatban és támogatom őket abban, hogy gördülékenyebbé és élvezetesebbé váljanak a mindennapjaik

A konzultációkon + workshopokon résztvevő  szülők tapasztalataik és visszajelzéseik mellett persze a saját gyermekeim a legnagyobb tanítók! Minden nap tudnak újat mutatni és átérzem azt is, hogy az elméletek gyakorlati alkalmazása bizony nehéz munka. Sok gyakorlást, időt és tudatosságot igényel. De nem is a tökéletesség a cél. Ezért is hangsúlyozom, hogy bármilyen kihívással is szembesül a szülő, ne feledje: “minden lépés, amit teszel a gyermekeidért és a családodért, értékes és fontos.”

Montessori megközelítést én nem egy tantermi pedagógiaként látom. Számomra ez egyfajta életmód, ami alapjaiban határozza meg azt, ahogyan a gyerekkel kapcsolatot létesítek, ahogyan beszélek velük, ahogyan őket látom és ez adja az alapot ahhoz, ahogyan viselkedem a közelükben. 

Ismerkedj meg te is ezzel a szemlélettel! Kattints az online kurzusok fülre és válaszd ki a neked megfelelő videós tartalmat!

Hiszek abban, hogy minden család egyedi, és minden gyermek sajátos fejlődési úton halad, ezért kínálok egyéni online tanácsadásokat is. Ezek során a szülők személyre szabott segítséget és megoldásokat kaphatnak a saját családi helyzetükre vonatkozóan.

Ha úgy érzed, hogy támogatásra van szükséged ezen az úton, keress bátran. Együttműködésünk során igyekszem a legjobb tudásommal és tapasztalataimmal hozzájárulni ahhoz, hogy gyermeked a lehető legjobban fejlődjön, te pedig magabiztosan és örömmel élvezhesd a szülői szerepet.